Marker Handwerk: nut en schoonheid

Weiland in Noord Holland
Een paar weken geleden bezochten we het plaatsje waarvan de meeste oude klederdracht bewaard is, en wat het één van de meest bekende plekjes is voor buitenlandse toeristen: Marken! Van ons bezoek had ik nog maar één foto laten zien, en nu wil ik nog wat meer publiceren van dit karakteristieke dorp. Maar eerst even de ligging: lange tijd was Marken een geïsoleerd eiland. Vrijwel alle mannen waren vissers en de onzekere tochten op zee bond de Markers samen tot een hechte gemeenschap. Dat uitte zich in het dragen van gemeenschappelijke kleding en die wordt in onze tijd nog en opnieuw weer zo bewonderd, ook door handwerkliefhebbers. Als je vanaf Amsterdam naar Marken (en Volendam) wil gaan, dan rijd je eerst kilometers lang langs water en door groene weiden. Dat helpt wel om het eiland-gevoel van vroeger weer een beetje terug te krijgen. Rechtsboven in de foto ligt Marken.

Straatje op Marken
Vóór het dorp ligt een hele grote parkeerplaats, berekend Klederdracht in winkeltje Markenop veel toeristen (al dan niet gekomen met touringcars). En als je dan het dorp binnenkomt, dan is dit het eerste straatje wat je ziet. Rechts op de foto is de eerste winkel waar oude kleding wordt verkocht, en heel veel mooi handwerk. Zo zijn er nog meer winkeltjes waar het heerlijk is om in rond te kijken, zoals het bekende winkeltje van Sijtje Boes. Dit winkeltje was dit voorjaar het decor van een ontmoetingsdag van vrouwen die de e-cursus volgen om een pronkrol te maken waarbij al die oude handwerktechnieken opnieuw worden beoefend. Meer informatie over deze cursus vind je bij Needles at Work, en een verslag van hun eerdere ontmoetingsdag in april op Marken vind je hier.

Huizen op Marken
We lopen weer verder door het karakteristieke dorp. En we genieten van onze wandeling. Allebei met fototoestel. M’n man had een dagje vrij en we hadden ’s morgens pas besloten dat we wel een dagje uit wilden. Na wekenlang veel regen en somberheid was het een paar dagen mooi weer en het weerbericht meldde dat er alweer een nieuwe periode van regen zou aanbreken. Dus besloten we om gauw koffie te zetten en in de auto te springen. Wel leuk om dat zo eens te doen. Toen we op Marken waren, dacht ik wel aan zoveel andere toeristen die het misschien deze zomer wat minder hadden getroffen. Vanuit Japan en Amerika verheugen mensen zich soms al maanden lang op een bezoek aan Volendam en Marken, en dat moet ook allemaal van te voren gepland worden. Jammer voor ze als ze dan net een regen-dag gehad hebben. Want met mooi weer en blauwe lucht komen de huisjes extra mooi uit: zò willen we het graag zien!

Poppen in klederdracht op Marken
En hier had ik me op verheugd: het museum! Het Marker Museum heeft zoveel materiaal, dat ze niet alles tegelijk kunnen laten zien en daarom richten ze het museum elk jaar opnieuw in. Dit jaar staat vooral het Marker handwerk centraal. De expositie die tot 1 november te zien is, heet: Marker Handwerk, nut en schoonheid, in ambacht, huis en volkskunst.
Hoog tijd dat ik m’n foto’s dus nu laat zien, voor het geval anderen hier ook nog naar toe willen. Nog drie weken is er in het museum dus extra veel nadruk op de oude handwerken.

Museum Marken

Uit de informatie die het museum zelf geeft, citeer ik:
Nut en schoonheid in ambacht, huis en volkskunst
Wie op een eiland woont, moet veel zelf doen. En dat deed men, man en vrouw.Marker borduurwerk
De vrouwen haakten, breiden en borduurden kledingstukken en onderdelen in talloze kleuren en vormen. De mannen breiden netten en fuiken en herstelden schade (het bekende ‘boeten’). Ook versierden ze klompen, mangelplanken (voor het kreukvrij maken van kledingstukken) en andere houten gebruiksvoorwerpen met snijwerk. En de bekende Jan Moenis beschilderde een grote variëteit aan voorwerpen met Hollandse én exotische motieven. De expositie toont de verrassende Marker handvaardigheid in netten, fuiken en de bijbehorende gereedschappen, beschilderde voorwerpen, houtsnijwerk en haak-, brei- en borduurwerk.”

En ik voeg er m’n eigen ondervinding aan toe: het is één groot kleurenfeest om dit allemaal te zien!

Ik heb een paar boeken over klederdracht en die plaats ik binnenkort in m’n shop. Ik heb er eerst zelf nog flink wat in gelezen en de foto’s bewonderd. In één van deze boeken wordt een overzicht gegeven van de onderscheiden drachten:
1. Zomers en winterse daagse dracht (in wilde kleuren, in lichte rouw, of in zware rouw)Boek Onze klederdrachten
2. Werkdracht tijdens het werk binnenshuis
3. Zomerse en winterse zondagse dracht
4. Een lente- en herfstdracht
5. Een Paasdracht
6. Een Pinksterdracht
7. Een speciale dracht bij oranjefeesten
8. de dracht van bruiloftsgasten.

Meer informatie, ook over andere klederdrachten, vind je in dit boek wat al in m’n shop staat.

 

1 gedachte over “Marker Handwerk: nut en schoonheid”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.